Otvorený list marginálnym národným subjektom - Načo kandidujete?!

20.01.2020

Do parlamentných volieb konajúcich sa 29. februára 2020 kandiduje päť strán, ktoré, okrem toho, že o sebe deklarujú, že sú národné, spája ešte jedna vlastnosť. Hlas Ľudu, Práca Slovenského Národa, Slovenské Hnutie Obrody, Slovenská Liga a Slovenská Ľudová Strana Andreja Hlinku nedokázali zaplniť celú kandidátnu listinu

Najviac kandidátov postavila Slovenská Liga, aj to iba 74 - ani nie polovicu kandidátky! Nasleduje Slovenská Ľudová Strana Andreja Hlinku s 39 kandidátmi, za ňou Slovenské Hnutie Obrody s 25 kandidátmi, stranu Hlas Ľudu bude vo voľbách reprezentovať 17 kandidátov a subjekt Práca Slovenského Národa iba 13.

Pýtam sa vás, načo idete do volieb, keď nedokážete ani len spolovice zaplniť 150 miestnu kandidátnu listinu? To vám naozaj tých pár minút v televízii - ktoré aj tak mnohí občania odignorujú, keďže vás neposadia medzi relevantné strany - stojí za tých 17 tisíc eur? Podľa môjho názoru sa spomínaná investícia pri vašom súčasnom výtlaku dá považovať za vyhodené peniaze, ktoré ste mohli použiť buď na pomoc Slovensku, Slovákom alebo na rozvoj vášho subjektu. Aj keby sme sa nedržali čísel z prieskumných agentúr, tak ako chcete osloviť približne 130 tisíc voličov (hrubý odhad počtu hlasov potrebných na vstup do parlamentu pri účasti 60%) a dokázať im, že máte vo svojich radoch skutočných odborníkov, keď nedokážete presvedčiť ani 150 ľudí, aby sa postavili na vašu kandidátnu listinu?  Ak ste o tom presvedčení, je to maximálna strata súdnosti. Naozaj je poznateľnosť vašej strany a kandidátov na nej taká vysoká? Alebo sa opierate o účasť na predvolebných mítingoch či o dáta o interakciách na sociálnych sieťach?

Niektorých z vás - zastupiteľov, voličov či kandidátov týchto strán osobne poznám a týmto otvoreným listom nechcem spochybniť a už vôbec nie znevážiť mnohé vaše inšpiratívne životné príbehy alebo dlhoročné a poctivé aktivity - či už ako jednotlivcov pracujúcich v prospech nášho štátu a národa alebo ako členov daného politického subjektu, respektíve obdobnej vlasteneckej organizácie. Pýtam sa však - naozaj je vaše rozhodnutie ísť do volieb tým najlepším pre Slovensko, keď o sebe tvrdíte, že ste vlastenci? Naozaj ste pre spájanie a čo najlepší výsledok pre Slovensko urobili všetko?

Jednotlivo sú vaše výsledky na úrovni štatistickej chyby, spolu však môžete národným subjektom odčerpať, podľa môjho odhadu, 1-2%, ktoré môžu neskôr chýbať pri blokovaní liberálnej vlády, alebo pri dôležitých hlasovaniach, akým je napríklad hlasovanie o registrovaných partnerstvách či témy rozpočtu, podpory mimovládnych organizácií, hlbšej integrácie do štruktúr EÚ a NATO, s čím môže súvisieť aj strata kompetencií Slovenska na domácej či medzinárodnej pôde.

Strany KDŽP, Priama Demokracia, Doma Dobre a Národná Koalícia si to uvedomili a podľa toho sa v pravú chvíľu aj zachovali.

Do volieb ešte ostáva nejaký ten čas. Porozmýšľajte nad tým, či by nebolo lepšie - hoc aj na poslednú chvíľu - v záverečnej reči svojej poslednej predvolebnej diskusie svojim voličom odporučiť niektorú zo strán, ktorá má reálne šance na vstup do parlamentu a existuje reálny predpoklad, že sa v rozhodujúcich momentoch zachovajú ako vlastenci.

Ak nejaký takýto krok zástupcovia týchto strán neurobia. Bude to pre ich potenciálnych voličov minimálne podnet na úvahu, či sa im oplatí dať hlas a či to so záujmami Slovenska na prvom mieste myslia vážne.